”Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel”, skriver Jimmie Åkesson på Faceboook. Foto: Jonas Ekströmer/TT arkiv

SD-kravet på regeringen: Stoppa EU:s migrationspakt

Uppdaterad
Publicerad

SD-toppen Mattias Karlsson kräver att regeringen ska agera för att stoppa EU:s asyl- och migrationspakt, som bland annat EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) har varit med och förhandlat fram. Karlsson backas upp av sin partiledare.

”Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken”, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.

I Tidöavtalet har M och SD enats om migrationspolitiken men när EU-parlamentet beslutade om en ny asyl- och migrationspakt röstade partierna helt olika.

Mattias Karlsson (SD), riksdagsledamot och tidigare vikarierande partiledare går nu ut med ett krav:

”Regeringen måste stoppa 'Migrantpakten' i EU-parlamentets tappning, utformad av den svenske moderaten Tomas Tobé. Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå”, twittrar Karlsson.

Åkesson: ”Kan knappast komma som en chock”

EU-parlamentet röstade under torsdagen ja till migrationspakten. Tidigare i veckan hade SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers samlat ihop röster för att stoppa frågan, men misslyckades.

SD-ledaren Jimmie Åkesson instämmer i Karlssons kritik i ett inlägg på Facebook.

”Det kan knappast komma som en chock för någon att SD står upp för en självständig och mycket stram svensk migrationspolitik. EU:s 'migrantpakt' innebär i praktiken det motsatta. Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ludvig Aspling (SD) spelar ner risken för regeringskris: ”Tolkning som andra har gjort”

M: Förstår att de vill sätta press

En tredje partikollega, den migrationspolitiske talespersonen Ludvig Aspling, spelar ner risken för regeringskris.

– Vi har aldrig uttryckt att pakten är ett hot mot samarbetet, det är en tolkning som andra har gjort. Jag skulle inte hålla med om den beskrivning, säger han.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till SVT Nyheter att regeringen har samma ingångsläge som SD och att den aldrig kommer att ställa sig bakom en pakt som inte innebär stramare invandring till Sverige.

– Det här är en viktig fråga för dem och jag förstår att de vill sätta press.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-parlamentet har nått en ny överenskommelse om migrationen. Hör journalisten Ylva Nilsson om vad man beslutar om nu. Foto: Kustbevakningen/TT/SVT

Fakta: Asyl- och migrationspakten

EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020.

Målsättningen är att hela asyl- och migrationspakten ska kunna spikas definitivt av ministerrådet och parlamentet under början av 2024.

Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade M, KD, L, C, S och MP ja till alla fyra förslagen, medan SD och oberoende förre SD-ledamoten Peter Lundgren sade nej till alla fyra. V sade ja till förslaget om krisåtgärder, men nej till de övriga.

Källa: EU-parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.